4 Kasım 2016 Cuma

Sultan Ahmet Camii


    17. Yüzyıl eseri olan Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmet  tarafından İstanbul'da yaptırılmıştır. Eski adı ile at meydanı olan günümüzde Sultan Ahmet meydanı olarak adlandırılan tarihi yarım adada bulunur.

                  
                                                                                                                                                       


   Mimar Sedefkar Mehmet Ağa 'ya yaptırılmıştır  Temeline ilk kazmayı bizzat Sultan Ahmet Han vurdu.. Temel kazmaya başlanınca ilk önce Sultan Ahmet Han eteğiyle toprak taşıyarak ''Ya Rab Ahmet kulunun hizmetidir...''diye dua etmiştir.                                                                                                                                                             
Avrupalılar tarafından mavi cami olarak anılır böyle anılmasındaki sebep caminin mavi, yeşil ve beyaz renkli çiniler ile bezendiği  için ve büyük kubbelerinin ve yarım kubbelerinin içi mavi ağırlıklı kalem ile işlenip üslendiği için mavi cami olarak anılmıştır. Caminin içine lale, sümbül gibi çiçek motifleri ile bezenmiş 20.000 den fazla cini kullanılmıştır.









Cami içerisindeki yazıları Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubari tarafından yazılmıştır  Caminin içerisine büyük  ustalık göstergesi olarak yerleştirilen 260 pencere sayesinde cami aydınlık ve ferah görünmektedir.

Sultan Ahmet cami Türkiye ’deki altı minareli ilk camisidir.  Altı minareli cami halk arasında sultanın küstahlıkla suçlanmasına sebep olmuştur çünkü Mekke'deki Kabe'nin altı minaresi olduğu için sultan bu sıkıntıyı gidermek için  Kabe ye  bir minare daha yaptırarak yedi tane minaresi olmuştur.  










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder