30 Ekim 2016 Pazar

Yılanlı Sütun

   Yılanlı sütun yunanlı 31 kent devletlerinin Perslere karşı yaptıkları savaşı kazanmaları sonucu MÖ. 477-478 ‘de yapılmıştır yapımı isse savaşı kazanmaları sonucu ele geçirilen ganimetleri eritip yekpare şeklinde dökülerek yılanlı sütun oluşturulmuştur Yılanlı  sütun yada burma sütun olarak anılır İstanbul Sultan Ahmet semtinde yer alan Hipodrom’dan kalan birbirine dolanmış üç yılanlı bronzdan yapılmış heykeldir.

 geçmişten bu güne gelen yılanlı sütunun günümüzdeki görünümü  








      İstanbul’un Klasik döneminden günümüze kadar ulaşmış en eski büyük boyutlu anıttır. 29 boğumu günümüze ulaşan bronz sütun, MÖ 479'da Pers ordusu karşısında birleşen 31 Yunan şehirlerinin kazandığı zafer anısına yapılmış ve Delfi’ deki Apollo mabedine dikilmişti. Eserin İstanbul’a İmparator Konstantin tarafından 324 yılında getirildiği kabul edilir.












Yılanlı Sütuna ait yılan kafalarından ikisi kayıptır;   üçüncü kafa İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndedir.






       



Sütunu oluşturan yılanların kafaları üzerine ise altın veya altın kaplama olduğu düşünülen kazan yerleştirilmişti. Kazanda hiç söndürülmeyen bir ateş yanmaktaydı. Yekpare döküm tekniği ile içi boş olarak yapılmış olan yılanlı sütun 6,5m. yüksekliğiydi; yüksekliği kazanla birlikte 8metreyi buluyordu Sütunun üstüne yerleştirildiği düşünülen altın kazan, MÖ 357-346 yılları arasında savaş masraflarını karşılamak için eritilmiştir Bu tarihten sonra, anıtın sadece üç yılan sarmalından oluşan ve bugün Yılanlı Sütun olarak adlandırdığımız sütun kısmı kalmıştır. Sütunun Delfi tapınağına dikildikten sonra tapınağı ve şehri yılan, akrep gibi zararlı sürüngen ve böceklere karşı koruması için güçlü büyüler yapıldığına inanılmaktaydı.












      Savaşın kahramanı Sparta kralı Pausanias, anıtın kaidesi üzerine kendisini zaferin tek kahramanı gibi gösteren bir yazıt yazdırmıştı. Fakat kısa bir süre sonra yazıt Spartalıların isteği üzerine silinerek, Perslerin yenilmesinde rol oynayan 31 Helen şehir devletinin adları doğrudan doğruya sütun üzerine kazınmıştır. Yılanlı Sütuna kazınmış isimler, bugün Kuzeydoğu yönüne rastlayan (Sultanahmet Camisi’ne bakan) yüzünde halen görülebilmektedir. Lakonya alfabesine göre yazılmış olan yazıtlar 13. kıvrımda başlamakta, alt alta gelmek suretiyle 2. kıvrıma kadar devam etmektedir. 3. ve 13. kıvrımlar arasındaki 11 kıvrımın üzerinde yazı bulunmaktadır. Bu listede yalnız Plataia Savaşı‘na değil, tüm Pers savaşlarına katılan Helen şehir devletlerinin zikredildiği anlaşılmıştır.




























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder