27 Kasım 2016 Pazar

İstanbul Tarihi

     İstanbul'un insanlar tarafından yaşam yeri olarak kullanım tarihi çok eskilere dayan maktadır İstanbul ’un belirli yerlerinde; Kadıköy'de Neolitik çağa ait, Sultanahmet'te de Bronz çağa ait bulunan kalıntılar Boğaz Kıyıları'nın çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından yerleşildiğinin kanıtlarını oluşturmaktadır.Ayrıca sondönemlerde yapılan araştırmalar sonucunda Küçükçekmece bölgesinde Yarımburğaz mağarasında yapılan kazılarda Neolitik ve Kalkolitik çağlardan MÖ 300.000 tarihlerine kadar uzanan insan yerleşimlerine rastlanmıştır.



  



  Yunanlılar tarafından MÖ 667’de kurulmuştur ilk kurulduğu bölge bugünkü Topkapı sarayının bulunduğu bölgede, bogazının güneybatı girişinde, haliç ve Marmara denizinin arasında tarihi yarımadanın doğu ucunda kurulmuş bir şehirdir.          




     Byzantion  güzel şehrimiz İstanbul un Konstantinopolis den önceki adıdır. İstanbul'un Konstantinopolis olarak anılması Roma imparatoru Konstantinin Byzantionu imparatorluğunun yeni başkenti olarak seçmesiyle başlamıştır.  Böylece şehir  ismini kralından almıştır  ve zamanla Konstantinopolis olarak anılmıştır  İstanbul roma imparatoru Septimius Severus‘un oğlu  Antonius‘un adına şehri Augusta Antonina olarak yeniden isimlendirir. Kısa süren bir isimdir.  Kısa süreli olan diğer bir isimi ise Nova Roma’dır.  Nova Roma imparatorun ölümünden sonra şehir eski ismi Konstantinopolise dönmüştür ve böylece ilk ismi olan Byzantion unutulmuştur.          

 Şehrin stratejik konumundan dolayı tarihin bir çok döneminde pek çok medeniyete başkentlik yapmıştır    Roma imparatorluğu , Bizans imparatorluğu , Latin imparatorluğu , son olarak Osmanlı imparatorluğuna başkentlik etmiştir.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder