23 Kasım 2016 Çarşamba

Örme Dikilitaş

      
 Sütun değişik ölçülerde yontulmuş taşlardan örülerek meydana getirilmiştir Örme Dikilitaş (Örme Sütun) veya daha az bilinen adıyla Konstantin Sütunu'dur ve 32 metre boyundadır.

    Söylendiğine göre VII. Konstantin'in dedesi I. Basil’ in zaferlerini resmeden yaldızlı tunç plakalarla kaplıydı, ayrıca dikilitaşın üstünde bir küre bulunmaktaydı. Ancak söylentilere göre Dördüncü Haçlı Seferi sırasında yaldızlı tunç plakalar haçlılar tarafından çalınmıştır ve eritilmiştir  yada savaş döneminde para  sıkıntısından dolayı eritilip kullanılmıştır.

    Hipodrom üzerinde olduğunu  söylemiş olduğumuz üç eserden biride örme sütundur.

     Mermer kaidesini bir yüzünde "VII. Constantinus  Rodos şehrindeki dev abideyle rekabet edecek bir harika yapmak istedi" yazılıdır. Mermer kaidenin diğer yüzünde ise altı mısralık bir başka Grekçe kitabe daha bulunmaktadır: "bu dört köşeli heybetli ve harka anıt, zamanla harap olmuşken, şimdi imparator constantinus ile devletin şanı olan oğlu Romanos tarafından önceki görüntüsüne nispetle daha iyi duruma getirildi. Rodos Kolosu harikulade idi, bu bronz anıt ise hayranlık yaratmaktadır."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder