14 Kasım 2016 Pazartesi

Geçmişte Hipodrom olan günümüz Sultan Ahmet meydanı

Sultanahmet Meydanı İstanbul`un en önemli meydanlarından biridir. Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinirdi.at arabaları ile yarışlar yapılırdı. “Hipodrom” Latincede at yolu ,At binenlerin, atların meydanı anlamına gelir. Osmanlı döneminde buraya At Meydanı denirdi.

 















Hipodrom MS. 203 yılında Bizans imparatoru Septimus Severuz tarafından yaptırılmıştır. Konstantin tarafından yeniden yaptırılan hipodrom; at nalı şeklinde, 480 metre uzunluğunda,  117 genişliğinde ve 100.000 izleyiciyi aldığı söylenmektedir.



Hipodromun ortasında Bulunan Spina Duvarı üzerinde birçok heykel bulunmaktaydı bu yapılardan sadece bir kaç tanesi günümüze ulaşmıştır bunlar örme taş dikili taş yılanlı sütundur at yarışları bu Spina Duvarının etrafında tur atarak yarışırlardı ve yarış bittikten sonra imparatorun bulunduğu locada imparatoru selamlarlardı. İmparator locasının üstünde 4 atlı bronz heykel bulunurdu. Bu heykeller 4. haçlı seferleri sırasında haçlılar şehri yağmaladılar ve yakıp yıkılan şehir Latin İmparatorluğunun başkenti oldu. 1261 yılında şehir tekrar Bizanslılar tarafından ele geçirilmiştir. Savaş sonrasında şehri terkeden haçlılar dört atlı arabayıda beraberlerinde götürmüşlerdir ve bu dört atlı araba San Marco kilisesinde bulunmaktadır.


 






    Roma İmparatorluğu ve sonradan Bizans İmparatorluğu devrinde Hipodrom şehrin toplantı, eğlence, heyecan ve spor merkezi , gladyatör savaşları yapılmıştır 10. yüzyıla kadar önemini sürdürmüştü. Araba yarışları yanında, müzisyen toplantıları, dansözler, akrobatlar, vahşi hayvanlarla kavga gösterileri, toplantılar yapılırdı.


Bizans döneminde Hipodrom devlete ayaklanmanın merkezi olmuştur. Nikaia ayaklanması 532'de Konstantinopolis'te I.Jüstinyen döneminde gerçekleşmiştir.meydana gelen bu ayaklanma şehrin gördüğü en büyük ayaklanmadır. bu ayaklanmalarda 30.000 kişi hipodromda öldürülmüştür ayaklanma bastırılmıştır.

Osmanlı zamanında da Yeniçeri isyanları bu bölgede gerçekleşir, kırk gün kırk gece süren şehzade sünnet düğünleri, şenlikler burada yapılırdı. İstanbul'da 1920 de Halide Edip'in işgale karşı konuşma yaptığı Sultan Ahmet mitingi de burada yapılmıştır.







Halide Edip Adıvar 23 mayıs 1919 cuma günü Sultan Ahmet meydanında düzenlenen ve yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı meşhur konuşma 











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder