2 Aralık 2016 Cuma

Çırağan Sarayı

                      

ÇırağanSarayı, İstanbul’unBeşiktaş ilçesinde, Çırağan Caddesi üzerinde bulunan tarihi saraydır.


Çırağan'ın bugün  Beşiktaş ve Ortaköy arasında bulunan yeri 17. yüzyılda "Kazancıoğlu Bahçeleri" diye bilinirdi    Lale Devri diye bilinen 'Çiçek ve Müzik Aşkı' döneminin en önemli simgelerinden sayılmıştır.


  

 Dönemin hükümdarı olan III. Ahmet buradaki mülkünü gözde Vezir-i Azamı İbrahim Paşa'ya hediye etmiş ve ilk yalı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan (III. Ahmet’in kızı) için inşa ettirilmiştir. Kendisi burada Çırağan Şenlikleri denilen meşale şenliklerini düzenletmiştir. İşte bu olaylar dolayısıyla bu alan Farsçada ışık anlamına gelen 'Çırağan' ismiyle anılmaya başlanmıştır.



  II.Mahmut sarayı yeniden yapılandırmak ister ve daha önce yapılmış olan yapıyı yıktırır yenden yaptırır Abdülmecid 1857'de Sultan II. Mahmut’un yaptırdığı ilk sarayı yıktırmış, batı mimarisi tarzında bir saray yaptırmayı planlamış ancak 1863'te vefat ettiğinden ve parasal sıkıntılar yüzünden sarayın yapımı yarım kalmıştır. Abdülaziz, yeni sarayın inşaatını 1871'de tamamlatmış ancak stil olarak batı değil, doğu mimarisi seçilmiş ve Kuzey Afrika İslam Mimarisi uygulanmıştır Yalnız sahil inşasında 400.000 Osmanlı lirası harcanmıştır. Yapımına 1863'te başlanan Çırağan Sarayı 1871'de bitirilirken 2,5 milyon altın harcanmıştır.
14 Kasım 1909'da Çırağan Sarayı Meclis-i Mebusan Binası olarak kullanılmaya başlanmıştır.


1930'da Saray'ın bahçesi, Beşiktaş Futbol Kulübü tarafından ulu ağaçlar kesilerek Şeref standuyu adıyla bir futbol sahası haline getirilmişti.                                             



1987 de otel yapımına başlanmıştır. Otel olarak çalışmaların bittiği bölüm Çırağan Sarayı Oteli olarak 1990 yılında açılmıştır.1992 yılında tarihi Çırağan sarayı kapılarını açmıştır.







Günümüzde Çırağan sarayı evlenmek isteyen çiftlere çok yüksek fiyatlarla hizmet vermektedir.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder