19 Aralık 2016 Pazartesi

Rumeli Hisarı

  Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethinden önce boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları engellemek için Anadolu yakasındaki Anadolu Hisarının tam karşısına inşa ettirilmiştir.


  Hisarın inşaatına 15 Nisan 1452’de başlanmıştır Hisarın inşası 31 Ağustos 1452'de tamamlanmıştır. Burası boğazın en dar noktasıdır.

 Buradan gemilerin geçişi top atışlarıyla engellenmiştir. Bizans’a yardımın buradan engellenmiş olması hisarın tarihi önemini artırmıştır. İstanbul’un fethinde ve Osmanlı tarihinde önemli bir yere sahiptir.



 Hisar,üç büyük ve ün üç küçük burçtan oluşmaktadır. Her bir burç, dönemin komutanlarının ismini taşımaktadır. İş bölümü yapılarak her bölümün inşası bir paşanın denetimine verilmiş, deniz tarafına düşen bölümün inşasını da Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kulenin yapımına Saruca Paşa, sol taraftakinin yapımına Zağanos Paşa, kıyıdaki kulenin yapımına da Halil Paşa nezaret etmiştir. Buralardaki kuleler de bu paşaların adlarını taşımaktadırlar


















     
  Rumeli Hisarı'nın Saruca Paşa, Halil Paşa ve Zağanos Paşa adlarında üç büyük ve Küçük olmak üzre 13 adet irili ufaklı burcu bulunmaktadır Zemin katları ile birlikte Saruca Paşa ve Halil Paşa kuleleri 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise 8 katlıdır. Saruca Paşa Kulesi'nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği ise 28 metredir. Zağanos Paşa Kulesi'nin çapı 26,70 metre, duvar kalınlığı 5,70 metre, yüksekliği ise 21 metredir. Halil Paşa Kulesi'nin çapı 23,30 metre, duvar kalınlığı 6,5 metre ve yüksekliği de 22 metredir.


İstanbul sarıyerde bulunan Rumeli Hisarı, 30 dönümlük bir alanı kapsamaktadır. Anadolu Hisarı'nın karşısında İstanbul Boğazı'nın 600 metrelik en dar ve akıntılı kısmında inşa edilmiş bir hisardır. 90 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan hisarın üç büyük kulesi, dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir.  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder